De Draak van de verspilling

DE DRAAK VAN DE VERSPILLING

Stichting Sint-Jorisdag wil dat mensen meer bewust gaan worden van verspilling, dat het vermijden van verspilling uiteindelijk zal leiden tot een schonere en duurzamere samenleving. Mensen kunnen in hun eigen omgeving een wezenlijke bijdrage leveren door van tevoren goed na te denken over bijvoorbeeld het inkopen van levensmiddelen of andere producten, of over het aanpassen van hun energie of waterverbruik.

De stichting linkt de oude legende van Sint-Joris en de draak aan een modern en belangrijk thema. Weliswaar speelt het originele verhaal van Sint-Joris en de draak zich af in een ver verleden, daarentegen is de boodschap over het goede tegen het kwade universeel en tijdloos. Zoals Sint-Joris toen de draak overwon, zo kunnen wij tegenwoordig onze draken het hoofd bieden.

Dus gaat Sint-Joris in 2018 opnieuw het gevecht aan met een draak. Niet met het grommende, groene beest maar als tegenstander een hedendaagse, reële en stiekeme draak. In de ogen van de stichting een ‘Draak Anders’, een draak die zich graag wil nestelen diep in ons bewustzijn. Hier verstopt hij zich en spuwt zijn helse vuur.

De verterende vlammen van deze draak verschroeien langzaam maar zeker onze perceptie waardoor onze normen en waarden vervagen. Het begrip verspilling verandert langzaam in gewenning, totdat het alledaags wordt, als een vast patroon zoals ‘s morgens opstaan, douchen of tanden poetsen.

Wat is dit voor een draak, deze sluipmoordenaar die diep in ons bewustzijn verborgen zit?

Dit mensen……...is de DRAAK VAN DE VERSPILLING !!

Dit jaar heeft de stichting de ‘Draak Anders’ benoemd tot ‘De draak van de Verspilling’. Met deze aanduiding weten we meteen wat er bedoeld wordt. Voorgaande jaren hadden wij enigszins moeite om het begrip ‘Draak Anders’ uit te leggen. Zonder uitleg begrepen mensen het vaak niet, dat is nu anders.

In aanloop naar en tijdens de Sint-Jorisdag gaan wij samen het avontuur aan. We jagen de draak weg uit de krochten van ons bewustzijn en tonen hem aan de buitenwereld. Op deze manier maken we hem kwetsbaar. De draak weet namelijk donders goed dat hij niet gewenst is. Hij verwoest ons milieu en is debet aan overproductie van voedsel en producten. Hij zorgt voor verregaande ongelijkheid tussen mensengroepen, vooral in de armere gebieden op deze aardbol.

Om de draak en zijn verwoestende werk zichtbaar te maken organiseert de stichting een fotowedstrijd. De foto's zullen de bewustwording aanwakkeren en versterken, zowel bij de fotograaf als bij mensen die de foto’s te zien krijgen. Hoe bewuster wij allemaal zijn van de gevolgen van verspilling des te strijdbaarder we worden met uiteindelijk een mooiere en duurzamere wereld in het verschiet. En hier zullen ook de komende generaties van profiteren.

De beste foto's zullen tijdens de Sint-Jorisdag tentoongesteld worden. Wij hebben een vakkundige jury samengesteld die twee winnaars zal aanwijzen. Deze Jorissen mogen een leuk geldbedrag mee naar huis nemen. Ook is de stichting op zoek naar andere, geschikte locaties om de foto's te exposeren. Zodat nog meer mensen een stukje bewustwording mogen meemaken.

Daarnaast zal het strijdtoneel worden ingevuld met muziek, theater, dans en interessante presentaties. Dit allemaal maakt de Sint-Jorisdag niet alleen een leerzame, maar ook een gezellige dag voor het hele gezin.

Het is niet de bedoeling van de stichting om met het bekende vingertje wijzen. Omgaan met verspilling is niet voorbehouden aan politieke leiders of grote bedrijven maar is ieders verantwoordelijkheid. Als iedereen een bijdrage levert, hoe klein ook, dan maakt dat een groot verschil en gaan we een duurzamere wereld tegemoet.

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de werkelijke essentie van de Sint-Jorisdag bewustwording is!!

De Sint-Jorisdag vindt plaats op zondag 22 april bij creatief centrum Knooppunt 91, Burgemeester Janssenstraat 51 te Beesel. Het evenement begint om 13:00 uur en zal naar verwachting tot 19:00 uur duren. Het gehele terrein is overdekt, er is parkeergelegenheid voor zowel auto’s als fietsen en de entree bedraagt slechts € 2,00 per persoon.

Ga samen met ons het avontuur aan en wordt in de strijd tegen de DRAAK VAN DE VERSPILLING een ware SINT-JORIS !! De organisatie heet u van harte welkom.