Raimondas Uždravis Medkirčio Darbai

Raimondas woont in Kaunas, Litouwen. Over Raimondas als gevestigde kunstenaar is eigenlijk geen informatie te vinden op het internet. Geen website, geen CV, geen exposities, enkel en alleen een Facebook-pagina.

Raimondas bezit  een enorm talent. Hij bewerkt een houten boomstam als geen ander. In zijn hoofd wordt een idee of concept geboren dat daarna razendsnel wordt vormgegeven. Met een duidelijke boodschap en haarfijne details. Met de typering straatartiest zou men Raimondas duidelijk tekort doen. Deze status overstijgt hij met verve.

Bovendien is Raimondas een gelovig man. Op zondag werkt hij niet. Dus is hij op maandag begonnen met zijn kunstwerk. Men zou kunnen veronderstellen dat een achterstand van minstens twee dagen niet meer in te halen is. Niets blijkt minder waar. Doelgericht en met een hoge dosis werklust en creativiteit ontstaat in rap tempo een sculptuur van formaat. De snelheid waarmee Raimondas werkt lijkt ongeëvenaard.

Raimondas is een man die positief in het leven staat. Zoals hij zelf zegt: "Problemen ontstaan in de hoofden van mensen. Geef niet toe aan negatieve gedachten en haal je energie uit de talrijke mooie dingen die de wereld om ons heen te bieden heeft".

Raimondas praat veel over de natuur en trekt lessen uit boeddhistische ideeën en denkbeelden. Waar anderen twijfelen lijkt Raimondas zelfverzekerd. Hij is zich bewust van zijn mogelijkheden. "Hij dankt God voor zijn vaardigheden en dat hij de mogelijkheid krijgt om te doen waar hij goed in is. Dit geeft hem de vrijheid die hij nastreeft, de vrijheid van een wolf".


20170429-sint-jorisdag2017-00004jpg


De creatie van Raimondas is een verticale sculptuur van Sint-Joris die met zijn speer een bierblikje doorklieft. Het kunstwerk symboliseert enerzijds de problematiek inzake de toenemende vervuiling van onze leefomgeving, een ander gevaar vormt het alcoholmisbruik in de samenleving. Beide issues zijn grote draken die bestreden dienen te worden.


Hier beneden een foto-impressie van de werkzaamheden (klik op een foto om te vergroten).