Mario Agius

Mario en zijn vrouw Maria wonen op Gozo, een zustereiland van Malta. Mario heeft al sinds zijn jeugd belangstelling voor het ontwerpen van sculpturen. Hij startte zijn artistieke carrière bij Michelangelo Apap († 2006), Later volgde hij een opleiding houtbewerken bij de beroemde Maltese kunstenaar Anton Agius († 2008). Mario kreeg in 1989 les van de beroemde Engelse kunstenaar Ian Norbury in The White Knight Gallery van Cheltenham, Engeland.

Een aantal kunstwerken van Mario zijn in particulier bezit, onder andere in Malta, Engeland en Zwitserland. Zijn mooiste sculpturen van hout zijn her en der te vinden in de kerken van de Maltese archipel. Verschillende van zijn creaties hebben gerenommeerde prijzen gewonnen.

Mario geeft les aan het Ninu Cremona Lyceum Complex in Victoria, de hoofdstad van Gozo. Hier doceert hij technieken voor het bewerpen van hout. Mario en Maria hebben 3 kinderen: Victor, Grazielle en Charlene, en zijn de trotse grootouders van Nina en Isaac.

In eerste instantie werd Victor Agius benaderd om te participeren in het kunstproject van “Sint-Joris en..... De Draak Anders”. Victor vond het eigenlijk veel passender om zijn vader voor het project uit te nodigen. En zo kwam uiteindelijk Mario naar Beesel, in gezelschap van zijn vrouw Maria en zijn vrienden Catherine en Louis Scicluna.

Toen Mario ‘zijn’ boomstam voor het eerst voor zich zag werd hij een tikkeltje nerveus. Immers, “bomen van deze omvang vind je niet op Gozo”, was zijn antwoord. “Voor een sculptuur van deze omvang zou je op Gozo eerst een aantal dikke planken met elkaar moeten verlijmen. Een dergelijk project zou bovendien maanden in beslag nemen".


20170428-sint-jorisdag2017-00002jpg


Het is Mario, met goede hulp van Louis, gelukt om binnen 1 week een fantastisch resultaat neer te zetten. Het kunstwerk is verticaal geplaatst met aan de bovenkant de gevederde helm van Sint-Joris. Het gezicht van Sint-Joris is vlak en daardoor universeel. Vele elementen zoals het schild en het zwaard van Sint-Joris, de bloemen van de prinses en de vleugels van de draak zijn met veel finesse en passie gebeeldhouwd.


website: http://www.marioagius.com
email: agiusmario@gmail.com


Hier beneden een foto-impressie van de werkzaamheden (klik op een foto om te vergroten).