De Draak Anders

In 2015 zijn, in opdracht van het gemeentebestuur van Beesel, een groot aantal beukenbomen gerooid langs de Kesselseweg. Deze fiere bomen bepaalden sinds jaar en dag het landschappelijk karakter ter plekke. Echter, een aantal van deze bomen was ziek, aldus de verantwoordelijke gemeenteambtenaren. Dus moesten alle beukenbomen wijken.

Na de bomenkap is een fiets- en voetpad gerealiseerd als verbinding tussen vakantiepark de Lommerbergen en het veerpont over de Maas.

Veel inwoners van Beesel hebben geprotesteerd tegen het rooien van alle beukenbomen.

Sint-Joris

Een aantal van de gerooide bomen mocht 'herleven' in de gedaante van sculpturen. Dus kwam Jos Beurskens met het idee om een kunstproject te organiseren.

Samen met Arie van den Broek werd een voorlopig projectplan geschreven. Het kunstproject moest een internationaal karakter krijgen en tevens samenvallen met de jaarlijkse Sint-Jorisdag in Beesel.

Voor de organisatie en uitvoering werd Stichting Sint-Jorisdag Beesel opgericht, bestaande uit 4 bestuursleden. Vanwege de symboliek van het 5-jarige bestaan van de Sint-Jorisdag in 2017, werd besloten om in dit jaar het kunstproject te laten plaatsvinden.

Zoektocht

De heer Eddy Thonon, verbonden als consulent beeldende kunst aan het Huis voor de Kunsten Limburg, was in aanloop naar het project verbindingspersoon tussen de kunstenaars en het bestuur van Stichting Sint-Jorisdag Beesel.

Het is Eddy gelukt om een gevarieerd en deskundig gezelschap kunstenaars samen te stellen en uit te nodigen. Vanuit diverse hoeken in Europa bleek interesse voor het project in Beesel.

De opdracht die de kunstenaars kregen luidde: Maak een sculptuur uit een eiken boomstam met als thema Sint-Joris en..... De Draak Anders!!

Natuurlijk was het bestuur van Stichting Sint-Jorisdag Beesel zeer benieuwd hoe de opdracht zou worden ontvangen bij de kunstenaars en naar de resultaten van de opdracht.

In eerste instantie werd het thema Sint-Joris en..... De Draak Anders niet goed begrepen door de kunstenaars. Hun inzendingen leken qua uiterlijk op elkaar en waren gebaseerd op de oude legende. Een tegenvaller voor het Bestuur dat juist op meer symboliek had gerekend.

Door het Bestuur werd de opdracht opnieuw geformuleerd, ditmaal werd een en ander verduidelijkt aan de hand van een concept kunstwerk van Jos Beurskens. Met enige aanvullende uitleg leverde dit uiteindelijk de gewenste resultaten op.

Het werd een uiterst boeiend en gemêleerd gezelschap, uit diverse hoeken van Europa. Engeland, Litouwen, Malta, Duitsland en Nederland geven ieder hun eigen visie op het thema Sint-Joris en..... De Draak Anders!!


Kunstenaarsgroep (klik op de naam voor meer informatie)

Nederland: Jos Beurskens
Malta: Mario Agius
Duitsland: Kathrin Hubl
Engeland: Andy O'Neill

Litouwen: Raimondas Uzdravis


Presentatie van de sculpturen

Op zaterdag 29 april 2017 is het dan zover. Na een week van hard zwoegen worden de sculpturen aan het publiek gepresenteerd. De belangstelling is boven verwachting. Onder een stralend zonnetje wordt ieder kunstwerk door zijn maker beschreven en wordt de diepere betekenis ervan onthuld. Het publiek is lovend enthousiast. Het bestuur van Stichting Sint-Jorisdag Beesel is trots en zeer verheugd over het verloop en het succes van dit kunstproject.

Met dank aan alle kunstenaars die in dit project hebben geparticipeerd:
Andy O'Neill, Kathrin Hubl, Mario Agius, Raimondas Uždravis en Jos Beurskens. En niet te vergeten lof voor alle mensen die ondersteuning hebben geboden: Luc Bouwens, Carmen Lüschen, Carla van Otterdijk, Tracey O'Neill, Maria Agius, Louis en Catherine Scicluna.